Şcoala în care ne desfăşurăm activitatea a fost fondată în septembrie 1897, fiind prima şcoală primară din satul Letea, care ulterior va lua denumirea de "Domniţa Maria”.                                            

 

  • Cine a fost "Domniţa Maria”?

 

Documentele de arhivă atestă, după 1900, existenţa a două localităţi ale judeţului Bacău, care vor duce la "botezul” satului Letea şi apoi al şcolii elementare. Este vorba de localităţile "Ferdinand” (azi Nicolae Bălcescu) şi "Domniţa Maria” (azi cartierul Republicii din municipiul Bacău). Ferdinand era Prinţul Moştenitor al tronului României – Ferdinand de Hohenzollern, desemnat de unchiul său Carol I – Rege al Romaniei. Maria era soţia lui Ferdinand – născută în anul 1875, în oraşul Kent, din Anglia, la reşedinţa tatălui său Alfred – Mare Duce de Edinburg, apoi de Saxa – Coburg şi Gotha. Mama sa era Marea Ducesă Maria Alexandrovna – fiica lui Alexandru al-II-lea – ţarul Rusiei. Fiind fiica celor doi devenea nepoata Reginei Victoria a Angliei şi a Ţarului Rusiei. Venită la Bucureşti, la vârsta de 17 ani, Ducesa de Edinburg – Maria, se va căsători, la 29 decembrie 1892, cu Prinţul Moştenitor al coroanei României – Ferdinand.

 

  • După decesul lui Carol I al României, în septembrie 1914 Ferdinand şi Maria deveneau noii Regi ai României.
  • Contemporanii, noilor capete încoronate care aveau legături de rudenie cu toate familiile domnitoare ale Europei, au scos în evidenţă atât aspectul fizic al Reginei cât şi profilul sau moral.
  • I.G.Duca nota că Regina era o fiinţă "strălucitoare fizic şi moral încât îţi ia văzul şi nimeni nu o poate întrece”. Era "inteligentă, fermecătoare, plină de talent pentru pictură, călărie şi pentru scris”.
  • Mircea Vulcănescu a făcut referiri la momentul în care Casa Regală se refugiase în Moldova (1916-1918) pe timpul ocupaţiei germane, arătând că "În acest timp pe mica părticică de pământ, rămasă neocupată, Maria a luptat cu nesfârşitele greutăţi de aprovizionare a unei numeroase populaţii refugiate, înfruntând mizeria neîndurătoare a tifosului exantematic”.
  • In cartea sa, "Povestea vieţii mele”, Regina Maria nota ţelul familiei regale:  " Am avut de la început viziunea României Mari pe care am purtat-o în inima mea şi am luptat pentru îndeplinirea ei”.
  •  Ramasă văduvă în anul 1927 se aventurează în viaţa politică, având calitatea de Regină Regentă pentru nepotul său Mihai, un tânăr minor până în 1930 când tronul va fi ocupat de fiul său cel mare Carol al-II-lea.
  • Despre moartea sa aflăm din "Însemnările zilnice” ale lui Carol al-II-lea şi presa vremii care anunţau decesul la 18 iulie 1938.